Nyheder

FIFA-undersøgelser afslører chokerende sandheder om matchfixing

Tidligere har der været en række skandaler med fodboldspillere og hold i Sydafrika, England, Kina og Tyskland. Disse hændelser har ført til, at FIFA og de lokale regeringer har foretaget undersøgelser. Her er et kig på, hvad disse undersøgelser har afsløret om fodboldverdenen.

Undersøgelser foretaget af Fifa

Matchfixing er en stor trussel mod fodbold. Det er en forbrydelse, der begås af kriminelle bander, som bestikker spillere og dommere for at manipulere kampe. Fifa har truffet en række foranstaltninger for at bekæmpe problemet og har pålagt sanktioner mod 70 personer verden over.

FIFA's etiske komité er gået ind for at undersøge matchfixing. Der er blevet udarbejdet en foreløbig rapport, men den er muligvis ikke tilgængelig for offentligheden. Rapporten indeholder dog vigtige fakta, som vil hjælpe komitéen med at afgøre, om der er tale om en sag.

En af de vigtigste dele af den foreløbige rapport er en vurdering af efterretningerne. Et pålideligt overvågningssystem er afgørende for at vurdere potentielle matchmanipulationer.

Skandaler i engelsk fodbold

Den engelske Premier League er en topliga, men den har også været genstand for nogle af de mere lyssky skandaler i nyere tid. Disse kontroverser spænder fra matchfixing til sexbeskyldninger, og de kan alle lægge en dæmper på spillet.

En af de mest kendte sager involverede Kevin Bond, en tidligere førsteholdstræner for Newcastle. Efter udsendelsen af en udsendelse om hans bestikkelse til en agent blev han fyret.

En anden sag vedrørte den berygtede matchfixingskandale i Manchester United. Fem af holdets største stjerner var involveret, herunder spillerne Gary Neville, David Beckham og Sergio Aguero.

Andre skandaler har involveret kampofficials og managers. Der har været beskyldninger om racisme, utroskab og matchfixing.

Skandaler i tysk fodbold

I løbet af 2005 blev tysk fodbold udsat for flere skandaler. En af dem var den matchfixingskandale til 2 millioner euro, der rystede sporten. Det tyske fodboldforbund (DFB) tog affære og arbejdede hårdt for at rydde op i kontroversen inden 2006.

Før VM i fodbold i 2006 viste DFB's reaktion, hvor effektive de styrende institutioner inden for sporten er. I kølvandet på skandalen beordrede DFB genudsendelser af kampe i de lavere divisioner. Til sidst udelukkede DFB en 23-årig assisterende dommer, Felix Zwayer, i seks måneder for sin involvering.

Flere spillere blev også dømt for matchfixing. Blandt dem var Zoltan Varga, Clemens Toennies, Joachim Low og Christoph Daum.

Skandaler i Sydafrika

FIFA's matchfixingskandaler har været et alvorligt problem i Sydafrika, som har været plaget af forbrydelsen i flere år. Det sydafrikanske fodboldforbund (Safa) blev undersøgt, efter at der var dukket rapporter op om, at dommere og linjedommere fra Europa var fløjet ind for at ordne kampe.

FIFA har kritiseret det sydafrikanske fodboldforbund for at have undladt at undersøge og straffe de officials, der var involveret i matchfixing. FIFA har også udelukket to tidligere landstrænere, Adeel Carelse og Steve Goddard, samt Leslie Sedibe, for deres rolle i ordningen. Desuden er tre andre SAFA-funktionærer blevet suspenderet.

Undersøgelsen fokuserer på de opvarmningskampe, som Sydafrika spillede som forberedelse til VM i 2010. FIFA hævder, at der var et klart forsøg på at manipulere alle de kampe, som det sydafrikanske hold spillede.

Skandaler i Kina

Kina har på det seneste været i søgelyset på grund af korruption. En række tidligere embedsmænd og spillere er blevet fængslet for matchfixing. Den kinesiske regering optrapper sine bestræbelser på at fjerne korruption fra landet.

Kinesiske fodboldfans har længe klaget over det statsstyrede system. De har ment, at den sovjetiske sportsmodel ikke egner sig til en dynamisk holdsport. Korruptionen har imidlertid gennemsyret mange aspekter af den kinesiske regering og de statsstyrede industrier.

Sidste år begyndte den kinesiske regering at involvere sig i korruption i fodboldsporten. Politiet og det kinesiske fodboldforbund (CFA) undersøgte rapporter om matchfixing. Som reaktion herpå arresterede politiet 16 fodboldfunktionærer på lavt niveau i Guangzhou.

Skandaler i Vietnam

Hvis der er én region i verden, hvor fodbold har været plaget af matchfixing, så er det Asien. Det har længe været kendt som et hotspot for denne forbrydelse.

I de sidste to årtier har sporten været ramt af skandaler, lige fra en stor skandale i Malaysia i begyndelsen af 1990'erne til den skandale, der har ramt V.League 1 i Vietnam. Det asiatiske fodboldforbund sendte en delegation på højt niveau til Vietnam for at undersøge situationen. Men det styrende organ har endnu ikke udsendt en officiel erklæring.

En af de spillere, der er involveret i skandalen om matchfixing, er tidligere landsholdsspiller for Vietnam. Han blev fængslet i 30 måneder i august. En anden er en akademiker. Han er medforfatter til en artikel om problemet med korruption i vietnamesisk fodbold.

 

0


Om forfatteren:

Skriv et svar


tre − = 1