Nyheder

images START PÅ ONLINE POKER!

VM i Qatar og arven efter VM i Qatar

Selv om der fortsat er en række menneskerettighedsproblemer, fokuserer Qatar på at løse dem. Dette omfatter gennemførelse af lovgivningsmæssige reformer for de vandrende arbejdstagere, som udgør størstedelen af landets befolkning.

Nogle qatarere mener, at kritikken af deres nation er motiveret af vestlig imperialisme og et traditionelt orientalistisk perspektiv. Andre er uenige.

Hvorfor Qatar?

I årene før Qatar vandt retten til at være vært for VM i fodbold i 2022, stillede mange medlemmer af det globale fodboldmiljø spørgsmålstegn ved landets valg. Hvorfor, spurgte de, skulle en Golfstat med mindre end tre millioner indbyggere bygge stadioner, hoteller og anden infrastruktur, der er nødvendig for at kunne modtage besøgende fra hele verden? Kritikere påpegede, at vandrende arbejdstagere på turneringsrelaterede byggepladser ofte ikke havde de samme rettigheder som Qatari-borgere og kunne blive udsat for misbrug, herunder lav løn, lange arbejdstider, gruppeindkvartering og kravet om, at arbejdsgiverne skal godkende ændringer i jobbet eller forlade landet.

Men Qatars embedsmænd og FIFA hævdede, at landet var ved at forbedre forholdene, og at de penge, der bruges på turneringen, ville komme alle vandrende arbejdstagere til gode i fremtiden. Men som Fair Observer's Atul Singh og forfatter Glenn Carle forklarer, er der stadig spørgsmål om, hvorfor pokalen kom til Qatar. Og der er stadig alvorlig bekymring over misbruget af migrantarbejdere, som ikke bliver betalt for deres arbejde.

Buddet

FIFA's beslutning om at tildele Qatar værtsrettighederne for 2022 overraskede verden. Det var et hidtil uset øjeblik, hvor et lille ørkenmonarki med ringe fodboldtradition slog de globale sportsmagter, der havde budt på turneringen, som England, Sydkorea og Australien.

Det vindende bud positionerede sig selv som et bud, der ville udvide VM til en ny region og vise Qatars voksende kærlighed til fodboldspillet. Det lovede også at skabe verdens første vinter-VM.

Mens korruptionsbeskyldninger rystede FIFA i årene op til denne måneds turnering, har undersøgelserne endnu ikke givet en rygende pistol, der beviser, at Qatars embedsmænd tog imod bestikkelse for at vinde buddet. Faktisk er nogle af de største navne inden for sporten kommet ud og har offentligt forsvaret Qatars ret til at være vært.

Ikke desto mindre har den skærpede kontrol tvunget Qatar til at gennemføre nogle reformer i behandlingen af vandrende arbejdstagere. Familierne til de migranter, der er døde under opførelsen af stadioner og anden infrastruktur, har ret til erstatning, og forhåbentlig vil VM være med til at sikre, at disse arbejdere fortsat vil få en håndhævelig beskyttelse mod misbrug.

Finalen

VM i Qatar var et episk højdepunkt - med to af de bedste hold og spillere, der kæmpede om titlen. Lionel Messi føjede endelig sin legende til sin legende med en spændende sejr i straffesparkskonkurrence over Frankrigs Kylian Mbappe.

På trods af en hvirvel af kontroverser om værtslandets bud på at afholde turneringen i 2022 er VM forløbet glat og effektivt, da det først begyndte. Det var nemt at transportere sig rundt i landet, stadions lå alle inden for en rimelig afstand fra hinanden, og billetpriserne var relativt billige sammenlignet med tidligere turneringer.

Men de virkelige spørgsmål var fortsat uafklarede - især dem omkring vandrende arbejdstagere, som udgør en stor og afgørende del af økonomien i mange Golfstater. I en rapport fra gruppen Amnesty beskyldte man Qatar for ikke at gøre nok for at sikre en håndhævet beskyttelse af disse sårbare ikke-statsborgere, der arbejder på markerne og i andre sektorer af økonomien. Der var også bekymring over, hvordan begivenheden fremhævede homoseksualitet og kvinders rettigheder i det konservative autokratiske samfund.

Arven

Når den sidste bold er sparket, og det sidste løb er kørt, bliver de fleste sportslige megabegivenheder trukket ind i diskussioner om arv. Målet er at måle, om begivenheden har haft en positiv indvirkning på ting som deltagelse og infrastruktur.

I Qatar har den øverste komité for levering og arv fremhævet sit engagement i bæredygtig udvikling med særlig fokus på arbejdstagerne. Dens bæredygtige strategi har opstillet mål om at forbedre arbejdstagernes rettigheder, reducere kulstofemissionerne og opsamle drivhusgasser fra atmosfæren.

Det er alt sammen godt og vel - men det er vigtigt ikke at lade dette komme for langt ned på prioriteringslisten, som nogle i Qatar tilsyneladende har gjort. Fifa's præsident Gianni Infantinos buh-råb i det blandede område, da han blev spurgt om Ziad Ibhais, er et eksempel herpå. Landet skal gøre meget mere for at sikre, at det er et sikkert sted for alle vandrende arbejdstagere, uanset resultatet af denne turnering.

 

0


Om forfatteren:

Skriv et svar


tre − = 1